Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Baildsa-Baildsa

 

Οι Baildsa είναι ένα γκρουπ με βάση τη Θεσσαλονίκη που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με post punk αισθητική.
Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προεύλευσης λέξη bayılmak (= λυποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτσα, μπούχτσα κτλ.
Η αρχική ιδέα προήλθε το 2007 από τον Θάνο και Γιάννη Γκουντάνο, σύντομα συγκροτήθηκε το γκρουπ και ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν οι πρώτες συναυλίες. Από τότε οι Baildsa εμφανίζονται με μανία σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους με περίσσια ενέργεια και δύναμη, δίχως δόντια. Το ύφος της μπάντας τροποποιήθηκε σταδιακά μπολιάζοντας με νέα στοιχεία ska, reggae, rap το ήδη υπάρχον βαλκανικό γυφτοπάνκ υπόβαθρο, καταλήγοντας στην σημερινή σύνθεση με τους: Γιάννη Βαμβακά/ακορντεόν, Γιάννη Γκουντάνο/τύμπανα, Θάνο Γκουντάνο/κιθάρα, Πασχάλη Καρβουνάρη/τρομπέτα, Λουκά Μεταξά/μπάσο, Δημήτρη Χαυλίδη/τρομπέτα και Όθων Κόκκινο/ηχοληψία. Το πρώτο τους CD “United States Of Balkans” κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2011.

Earl Washington - Miserlou